Stress, overspannen en burn-out

Positieve stress

Stress voel je in situaties waarin jij moet handelen. Dat kan een bedreigende situatie zijn, zoals een overval of een (bijna) verkeersongeluk. Veel vaker zijn het situaties thuis of op je werk, zoals een opdracht die je op tijd af moet hebben. In stress ben je lichamelijk en mentaal actief en lever je topprestaties. Dat is goed, want zo ben je in staat de stressvolle situatie aan te pakken en op te lossen. Eenmaal opgelost, kom je tot rust en herstelt je lichaam zich vanzelf.

 

Chronische stress

Wanneer stress aanhoudt dan krijg je daar last van. Je ontwikkelt lichamelijke en mentale klachten, zoals maagklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen, etc. Je komt niet tot rust en je blijft maar door gaan in de hoop de stressvolle situatie aan te kunnen.

 

Overspannen

Hoe langer je stress voelt hoe meer klachten je ontwikkelt. Je voelt je labiel, opgejaagd en je kunt je niet meer concentreren. Dit zijn symptomen van overspannenheid. De energie is nog niet helemaal op, maar je voelt je wel beperkt in je functioneren, thuis en op het werk.

 

Burn-out

Chronische stress leidt tenslotte tot een burn-out. In een burn-out ben je lichamelijk en mentaal uitgeput en opgebrand. Burn-out gaat gepaard met persoonsafhankelijke fysieke en mentale klachten, zoals hartkloppingen, lage weerstand, nek- en rugpijn, slapeloosheid of juist overmatig slapen, depressieve gevoelens, irritaties, etc.